Firemných bankrotov na Slovensku pribúda. Podniky si musia strážiť cash flow, radí expertka

Aktualizované: 27 júna 2024

Počet firemných bankrotov tohto roku na Slovensku prekonal minuloročné čísla. Za prvých päť mesiacov ich je o 9 percent viac než minulého roku za rovnaké obdobie. Odborníci varujú predovšetkým malé a stredné firmy, aby dávali pozor na tok hotovosti, keďže nečakaný výpadok príjmov pre ne môže byť fatálny.

Tohtoročné štatistiky firemných bankrotov svedčia o problémoch slovenských firiem, napriek tomu, že aktuálne májové čísla vyznievajú pomerne optimisticky. Podľa analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau bolo v máji na Slovensku vyhlásených 20 konkurzov a bola povolená jedna reštrukturalizácia. Oproti aprílu ide o mierne zníženie počtu bankrotov, a to konkrétne o dva. Ešte lepšie vychádza porovnanie s minuloročným májom, počet konkurzov sa znížil zhruba o štvrtinu. Reštrukturalizácií bolo o jednu menej než minulého roku.[1]

Viac bankrotov než minulého roku

Celková štatistika však nie je taká priaznivá. Tohto roku je totiž počet bankrotov vyšší než v uplynulom roku. „V prvých piatich mesiacoch tohto roka bolo vyhlásených 131 konkurzov, čo je o 9,17 percenta viac než v rovnakom období roku 2023 (120 konkurzov). Počet povolených reštrukturalizácií sa za rovnaké obdobie nezmenil – 6 ich bolo v roku 2024 aj 2023. Verejnú preventívnu reštrukturalizáciu nevyužila ani jedna firma, ktorej hrozí úpadok,“ uvádza Jana Marková, hlavná analytička CRIF – Slovak Credit Bureau.

Zhoršujúcu sa kondíciu slovenských firiem potvrdzujú aj ďalšie štatistiky. Počas posledných 12 mesiacov bolo vyhlásených 333 konkurzov, čo je o 15,63 percenta viac než od júna 2022 do mája 2023 (288 konkurzov). V období od júna 2023 do mája 2024 bolo povolených 21 reštrukturalizácií, čo je o 31,25 percenta viac než od júna 2022 do mája 2023 (16 povolených reštrukturalizácií).

Úrokové sadzby a rast miezd hlavným vinníkom

Väčšina z konkurzov (80 percent) mierila v máji na spoločnosti s ručením obmedzeným. Najčastejšie to boli podniky v odvetví stavebníctva (4) a v odvetví veľkoobchodu a maloobchodu, opravy motorových vozidiel a motocyklov (4). Z hľadiska regiónov ich najviac bolo vyhlásených v Bratislavskom kraji (7).

„S aktuálnymi vysokými úrokovými sadzbami a rastom nominálnych miezd vyvolaným infláciou sa obchodné subjekty ocitajú pod tlakom, čo môže viesť k finančným problémom a ďalšiemu nárastu konkurzov a zániku firiem,“ predpokladá v aktuálnej analýze Inštitút pre stratégie a analýzy.[2]

Riadenie cash flow predchádza problémom

Do problémov sa môžu dostať ľahko najmä malé a stredné podniky, ktoré nemajú detailný prehľad o toku hotovosti. Práve to patrí medzi najčastejšie príčiny, prečo nie sú malé a stredné podniky schopné splácať svoje dlhy.

„Riadeniu cash flow by mali podniky venovať naozaj veľkú pozornosť. Môže sa stať, že podnik má nedostatočné cash flow, čo nezistí ihneď, ak nevedie prehľad o toku hotovosti, a ľahko sa tak môže dostať do obrovských problémov, pretože náklady spoločnosti stále rastú, tie sa nevytratia,“ upozorňuje Marie Pomykalová, Head of Operations spoločnosti Bibby Financial Services, ktorá sa špecializuje na financovanie firiem.

Môže sa zrazu ukázať, že firma nemá z čoho zaplatiť bežné prevádzkové náklady, mzdy, materiál a pod. „Peniaze podnik možno má, ale ležia na papieri, konkrétne vo faktúrach, kde splatnosť ešte len nastane. Väčšina podnikov ešte vyhľadá nejaký záložný zdroj, ale je to krátkodobé riešenie, vyrieši sa jednorazová situácia a to ešte obvykle nie všetky záväzky sú splatené a začína sa bludný kruh, čo skôr zaplatiť,“ opisuje časté problémy mnohých firiem expertka z Bibby Financial Services.

Podľa Marie Pomykalovej v takých prípadoch často nedostanú zaplatené zamestnanci, ktorí potom reagujú podaním návrhu na insolvenciu zamestnávateľa.

Rastúci trend konkurzov

Pre slovenské firmy bol mimoriadne ťažký už minulý rok. Z analýzy spoločnosti FinStat vyplýva, že počet firiem, ktoré zanikli, bol najvyšší od roku 2018. V prípade živností šlo o vôbec najhorší rok.[3]

„Počet vyhlásených konkurzov ročne má rastúci trend od roku 2020, pričom sa ich počet zvýšil z 223 v roku 2022 na 341 v roku 2023. Najväčší podiel konkurzov sa nachádza vo veľkoobchode a maloobchode (22,2 percenta) a v stavebníctve (11,5 percenta),“ približuje slovenský Inštitút stratégie a plánovania. Minulého roku teda počet konkurzov vzrástol o pätinu oproti predchádzajúcemu roku.[4]

Konkurzy často aj významných zamestnávateľov pokračujú na Slovensku aj tohto roku. Jedným z nich bola etablovaná spoločnosť na výrobu dielov pre automobily, ktorá zamestnávala stovky ľudí a v krajine pôsobila od revolúcie. Kvôli zvyšujúcim sa cenám surového dreva sa ocitajú v problémoch aj významné nábytkárske firmy.[5]

[1] https://www.crif.sk

[2] https://hnonline.sk

[3] https://news.finstat.sk

[4] https://kryptomagazin.sk

[5] https://www.startitup.sk